Mulţi specialişti credeau eronat până de curând că socializarea determină atât comportamentul bărbatului, cât şi cel al femeii, mediul social fiind considerat factorul cel mai important. Teoria aceasta s-a năruit atunci când cercetătorii din domeniul ştiinţelor sociale şi biologice au descoperit dovezi în favoarea deosebirilor sexuale
, bazate pe aspecte genetice.
1. Creierul barbatului se dezvolta inegal fata de creierul femeii
Emisfera stângă a creierului fătului de sex bărbătesc este scăldata în hormoni androgeni, eliberaţi de organismul mamei. Mai tarziu, creierul fatului barbatesc îşi schimbă chiar şi culoarea, lucru care este vizibil la o examinare ştiinţifică. Mai mult decat atat, in timp, emisfera stângă se contractă reducându-şi dimensiunile, în timp ce emisfera dreaptă se măreşte. Aceasta înseamnă că bărbaţii nu au acces la ambele emisfere la fel de uşor ca femeile.
2. Femeile sunt “mai pline” de emotii decat barbatii
Ambele emisfere ale creierului femeii sunt activate de către emoţii, pe când la bărbaţi doar emisfera dreaptă este activată de diversele emoţii. Totuşi, această baie hormonală oferă creierului bărbatului o anumită specializare, care poate fi numită izolare liniară logică şi pe care femeile nu au tendinţa să o dobândească in decursul vietii.
3. Femeile chiar au “intuitie feminina” genetica
In general, partea stângă a creierului este predominant logică, în timp ce partea dreaptă este predominant intuitivă sau emoţională. Lucrul acesta explică ceea ce se numeşte „intuiţia feminină”. O femeie poate să scaneze mai rapid ambele emisfere cerebrale, ajungând direct la o concluzie şi venind cu o soluţie. Bărbatul tinde să înainteze cu greu, trecând prin logistica situaţiei pas cu pas, ajungând la o concluzie mult mai greu – dar el îşi poate verifica concluziile la care ajunge, lucru pe care femeia nu-l poate face.
4. Barbatii au creierul mai mare decat femeile
Creierul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor, având cam două miliarde de neuroni în plus. Cu toate acestea, în creierul femeii, neuronii sunt grupaţi mai denşi şi exista o comunicare mult mai bună între neuronii femeilor decât între cei ai bărbaţilor.
5. Barbatii sunt genetic proiectati analitic spre deosebire de femei
Creierul bărbatului este proiectat să fie mai analitic, iar al femeii, mai intuitiv, sau emoţional. Femeile se plâng de faptul că partenerii lor nu vorbesc cu ele, în timp ce bărbaţii se plâng de faptul că partenerele lor sunt prea sentimentale. Datorită modalităţii în care cele două emisfere acţionează diferit la femei şi la bărbaţi, femeile îşi pot exprima emoţiile verbal, pe când bărbaţii se preocupă mai mult de scop, de a acţiona.
6. Femeile chiar vorbesc mai mult decat barbatii
Un studiu recent arată că femeile spun in jur de 20.000 de cuvinte pe zi, in timp ce bărbaţii doar 7.000. Prin urmare, femeia excelează astfel in exprimare şi în menţinerea relaţiilor si este uneori catalogata de catre masculi ca fiind “cicalitoare”.
7. Barbati vs. femei in genetica
Bărbaţii rezolvă probleme de matematică fără să vorbească, se concentrează mai puţin timp, folosesc mai puţin contactul vizual, reacţionează încet la frică, aud mai bine cu urechea dreaptă, sunt mai buni la şah, văd întregul, fac uşor mai multe lucruri deodată, caută mai mult senzaţiile puternice.
8. Femei vs. barbati in genetica
Femeile sunt mai atente la detalii, învaţă mai repede limbi străine, tind să vorbească în timp ce rezolvă probleme de matematică, folosesc mai mult contactul vizual, sunt atente la detalii şi mai interesate de oameni si chipuri, ascultă în mod egal cu ambele urechi, fac greu mai multe lucruri deodată, caută mai puţin senzaţiile tari, se concentrează mai mult timp şi sunt mai tolerante la teama pe termen lung.